दाल में घी मिलाकर खाने से आप बहुत ताकतवर हो जायेंगे. (You will become very strong if you eat pulses mixed with ghee.)

घी और दाल दोनों ही भारतीय भोजन में महत्तवपूर्ण हिसा है। दाल सब्जियां और चावल के साथ-साथ सेहतमंद आहार का महत्व पूर्ण भाग है। जब हम दाल में घी डालते हैं, तो इसका स्वाद और पोषण दोनों ही बढ़ जाते हैं। ये रसोई में इस्तमाल होने वाली एक ऐसी प्रथा है, जिसके कई फायदे हैं। इस आर्टिकल में, हम दाल में घी दाल के खाने के कुछ फायदे के बारे में विस्तार से बात करेंगे।... आगे और महत्पूर्ण जानकारी है।👉👉👉👉 पोष्टिक मात्रा बध जाती है: दाल में घी डालने से उसकी पोष्टिक मात्रा बढ़ जाती है। घी में विटामिन ए, डी, ई और के होते हैं, जो हमारे शरीर के लिए जरूरी है। इसके साथ ही घी में मौजुद संतृप्त वसा और कोलेस्ट्रॉल दाल को पोष्टिक बनाते हैं। इस दाल में पाए जाने वाले प्रोटीन और कार्बोहाइड्रेट की शक्ति और पोषक मात्रा भी बढ़ती है। अच्छा कोलेस्ट्रॉल बढ़ता है: घी दाल में मौजुद है, जो आपके शरीर के लिए अच्छे फैट का एक अच्छा स्रोत है। घी में मौजुद फैटी एसिड आपके शरीर के लिए। आँतो की सुजान काम होती है: घी दाल के साथ खाने से आपके आँतों की सुजान कम हो सकती है। घी में मौजुद एंटी-इंफ्लेमेटरी गन आपके दर्द को कम करने में मदद करती है। इस पेट के रोगो से बचने में भी मदद मिलती है। पचन तंत्र सुधरता है: घी दाल के साथ खाने से आपका पचन तंत्र सुधर जाता है। घी आपके पेट के लिए सर्वोत्तम है, क्यों कि ये आपके शरीर को पचाने वाले एंजाइम को बढ़ाता है। इसके आपके पेट में होने वाली समस्याएं जैसे कि गैस, कब्ज और एसिडिटी से निजात मिलती है। घी का सेवन करने से आपका पाचन तंत्र मजबूत होता है और आपका पेट साफ रहता है। विटामिन और खनिज अवशोषण बढ़ता है: घी में मौजूद वसा में घुलनशील विटामिन जैसे ए, डी, ई, और के, सही मात्रा में लेना बहुत जरूरी है। दाल में घी डालने से ये विटामिन अच्छे तरीके से अवशोषित होते हैं, क्यों की घी आपके शरीर में पचने योग्य भोजन को अवशोषित करने के लिए कोशिकाओं की संख्या और कार्यकुशलता को बढ़ाता है। इसके आपके शरीर को जरूरी पोषक तत्व प्राप्त होते हैं। English translation....... Ghee and pulses are both an important part of Indian food. Lentils are an important part of a healthy diet along with vegetables and rice. When we add ghee to dal, both its taste and nutrition increase. This is one such practice used in the kitchen, which has many benefits. In this article, we will talk in detail about some of the benefits of eating Ghee in Dal. Nutritional value is reduced: Adding ghee to pulses increases its nutritional value. Ghee contains vitamins A, D, E and K, which are essential for our body. Along with this, the saturated fat and cholesterol present in ghee make pulses nutritious. The protein and carbohydrates found in this dal also increase the potency and nutritional value. Increases good cholesterol: Ghee is present in lentils, which is a good source of good fats for your body. The fatty acids present in ghee are essential for your body and help in increasing the right cholesterol levels. It is good for your heart and also reduces the risk of heart related problems. Gut swelling is done by: Eating ghee with lentils can reduce the swelling of your intestines. The anti-inflammatory properties present in ghee help in reducing your pain. It also helps in avoiding stomach diseases. Digestive system improves: Eating ghee with lentils improves your digestive system. Ghee is best for your stomach as it increases the digestive enzymes in your body. It relieves your stomach problems such as gas, constipation and acidity. Consuming ghee strengthens your digestive system and keeps your stomach clean. Increases Vitamin and Mineral Absorption: Fat-soluble vitamins such as A, D, E, and K, present in ghee, are very important to take in the right amounts. These vitamins are better absorbed by adding ghee to lentils, as ghee increases the number and efficiency of cells in your body to absorb digestible food. Your body gets essential nutrients from it. More about this source textSource text required for additional translation information Send feedback Side panels

Comments

Popular posts from this blog

Three largest mountains in the world 😱

10 mysterious places of the world 😱